Kiszone buraki

Kiszenie buraków sprawia, że nie tracą one swoich właściwości zdrowotnych: 
wysokiej zawartości witaminy C oraz potasu, magnezu i kwasu foliowego. Proces kiszenia sprawia, że buraki zyskują właściwości probiotyczne.

Właściwości zdrowotne buraków
Buraki są bogatym źródłem witamin, mikro- i makroelementów. 
Dzięki dużej zawartości witaminy C buraki wspomagają odporność organizmu, 
zapobiegają infekcjom. 
Witamina C, jako przeciwutleniacz, spowalnia też procesy starzenia się skóry. 
Potas i magnez natomiast zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.


Składniki:
1 kg buraków
3 ząbki czosnku
1 listek laurowy
2 ziarenka pieprzu
1-2 ziarenka ziela angielskiego
solanka (750 ml przegotowanej i przestudzonej wody z dodatkiem 1 łyżki soli)

Przygotowanie:
Buraki umyj i obierz.
Pokrój w kostkę 3x3 cm
Włóż do słoika, przekładając na pół przekrojonymi ząbkami czosnku i przyprawami. Zalej słoiki solanką, aby dokładnie przykryła buraki. Zamieszaj albo potrząśnij słoikiem, aby usunąć powietrze spomiędzy buraków, dociśnij do dna, przykrywając talerzykiem. Buraki nie mogą wypłynąć na powierzchnie solanki. Pozostaw kilka dni w tem. pokojowej. Gdy an powierzchni zacznie tworzyć się pianka to znak, że zaczął się proces fermentacji. Wtedy przenieś słoiki do ciemnego, chłodnego pomieszczenia i poczekaj 2 tygodnie, aż buraki będą gotowe.

Ukiszone smakują w sałatkach, surówkach, można dodać również do barszczu. 
Sok natomiast warto przecedzić do butelek i codziennie popijać - zawiera kwas foliowy, potas, żelazo, witaminy A, C i z grupy B; leczy anemię, pomaga walczyć z nadciśnieniem.
Pamiętaj, aby przechowywać go w lodówce.


Warzywa psiankowate 2017 
Post bierze udział w akcji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Ja tu tylko gotuje , Blogger