Tarta z kurkami i serem
Pyszne skarby lasu to nie tylko jagody i jeżyny, królami są grzyby, a zwłaszcza kurki. W tym roku mamy ich cały wysyp. Jednak jeśli nie lubimy zbierać grzybów, możemy kupić świeże kurki na targu lub mrożone w zależności od pory roku.
Pierwszą propozycją na te grzyby jest tarta.
Podana ze świeżymi ziołami i serem padano idealnie sprawdzi się na letni obiad.
Składniki na ciasto:
220 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżeczka soli
odrobinę lodowatej wody
Przygotowanie:
Ciasto zagnieść na jednolitą masę i odłożyć na godzinę do lodówki.
Składniki na farsz:
200 g kurek
20 g masła
1 cebula
4 jajka
3-4 gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku
250 ml śmietany 30%
80 g sera padano
przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Formę na ciasto posmaruj masłem i posyp mąką.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Nakłuj spód widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni c na 15 minut.
Kurki oczyść dokładnie i osusz.
Formę na ciasto posmaruj masłem i posyp mąką.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Nakłuj spód widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni c na 15 minut.
Kurki oczyść dokładnie i osusz.
Jako, że kurki mają bardzo specyficzną budowę trudno je umyć, dlatego
warto skorzystać z tego tipa:
Zagotuj niewielką ilość wody i wrzuć kurki do wrzątku.
po 2-3 minutach odcedź i opłucz pod bieżącą wodą.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć grzyby i cebulkę, oprósz je solą i pieprzem.
Smaż przez 10 minut, mieszając, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Jajka wymieszaj ze śmietanką oraz startym serem.
Połowę ziół drobno posiekaj i dodaj do masy jajecznej, dopraw i na koniec połącz z kurkami.
Gotową masę przełóż na wystudzony spód i włóż do piekarnika.
Piecz 30-40 minut, do momentu aż masa jajeczna się zetnie.
Udekoruj gałązkami ziół.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć grzyby i cebulkę, oprósz je solą i pieprzem.
Smaż przez 10 minut, mieszając, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Jajka wymieszaj ze śmietanką oraz startym serem.
Połowę ziół drobno posiekaj i dodaj do masy jajecznej, dopraw i na koniec połącz z kurkami.
Gotową masę przełóż na wystudzony spód i włóż do piekarnika.
Piecz 30-40 minut, do momentu aż masa jajeczna się zetnie.
Udekoruj gałązkami ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz