SZASZŁYKI Z SEREM HALLUMI


Mam nadzieję, że dzisiejszy przepis zainspiruje was do przygotowania  szybkiego i smacznego posiłku w postaci SZASZŁYKÓW Z SEREM HALLOUMI 
Polecam użyć wędzoną paprykę, dzięki temu szaszłyki będą miały intensywny aromat wędzonki. 
Oczywiście, można dorzucić coś od siebie, lub wykorzystać to, co macie właśnie w lodówce ;)

Do szaszłyków idealnie sprawdzi się sos pomidorowy, który może zastąpić ketchup (sprawdźcie skład kupionego, tam jest sporo cukru)  oraz tzatzyki.  


Składniki  (7 szaszłyków):
 kostka sera feta/hallumi
 ½ cukinii
½ czerwonej papryki
12 pieczarek
 sos sojowy
oliwa
pieprz
 papryka wędzona w proszku


Przygotowanie:
Warzywa i pieczarki myjemy.
Ser i paprykę kroimy w grubą kostkę, cukinię w krążki. Nadziewamy na patyczki naprzemiennie.
Układamy na blaszce, polewamy oliwą, sosem sojowym, posypujemy przyprawami, odwracamy na drugą stronę i powtarzamy. Szaszłyki można schować do pudełka, zamknąć i przechowywać w lodówce przez kilka godzin, żeby dobrze się zamarynowały, będą wtedy bardziej aromatyczne.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20-30 minut.
Po upieczeniu posypujemy pietruszką.
 Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Ja tu tylko gotuje , Blogger