SZASZŁYKI Z SEREM HALLUMI
Mam nadzieję, że dzisiejszy przepis zainspiruje was do przygotowania szybkiego i smacznego posiłku w postaci SZASZŁYKÓW Z SEREM HALLOUMI
Polecam użyć wędzoną paprykę, dzięki temu szaszłyki będą miały intensywny aromat wędzonki.
Oczywiście, można dorzucić coś od siebie, lub wykorzystać to, co macie właśnie w lodówce ;)
Do szaszłyków idealnie sprawdzi się sos pomidorowy, który może zastąpić ketchup (sprawdźcie skład kupionego, tam jest sporo cukru) oraz tzatzyki.
Składniki (7 szaszłyków):
kostka sera feta/hallumi
½ cukinii
½ czerwonej papryki
12 pieczarek
sos sojowy
oliwa
pieprz
papryka wędzona w proszku
Przygotowanie:
Warzywa i pieczarki myjemy.
Ser i paprykę kroimy w grubą kostkę, cukinię w krążki. Nadziewamy na patyczki naprzemiennie.
Ser i paprykę kroimy w grubą kostkę, cukinię w krążki. Nadziewamy na patyczki naprzemiennie.
Układamy na blaszce, polewamy oliwą, sosem sojowym, posypujemy przyprawami, odwracamy na drugą stronę i powtarzamy. Szaszłyki można schować do pudełka, zamknąć i przechowywać w lodówce przez kilka godzin, żeby dobrze się zamarynowały, będą wtedy bardziej aromatyczne.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20-30 minut.
Po upieczeniu posypujemy pietruszką.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz