Wieprzowina w sosie słodko - kwaśnym

Dziś moją propozycją jest danie inspirowane kuchnią azjatycką. 
Szybka chińszczyzna z łopatką wieprzową w sosie słodko kwaśnym to
przepis idealny na obiad, czy lunch do pracy. 
Można go przygotować również w wersji vege, zastępując mięso kostką wędzonego tofu.
 Z mojej proporcji można uzyskać dwie porcje pięknie wyglądającego, a jeszcze lepiej smakującego dania.
 

Składniki: 
400 g łopatki wieprzowej / 180 g wędzonego tofu
1 por
1 ząbek czosnku 
1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
3 łyżki tao-tao słodko kwaśnego
0,5 limonki
1 szklanka wody
woreczek ryżu
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
2 małe marchewki
1 łyżeczka sezamu
0,5 brokuła
0,5 małej żółtej papryki

Przygotowanie:
W małej miseczce wymieszaj sos sojowo-grzybowy, dodaj sól, pieprz, sos tao-tao i pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową, lub jeśli jesteś Vege to kostkę tofu. Odstaw do lodówki na 20 minut.

Por pokrój na w drobne krążki.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Całość zeszklij na złoto na rozgrzanej patelni. 
Marchewkę zetrzyj na jarzynowej tartce i dodaj do pora.
Dodaj odrobinę wody, by całość nie przypiekła się, a delikatnie dusiła się na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodaj mięso, lub  tofu i pokrojoną w drobne paski paprykę. 
Patelnie przykryj i całość duś dalej przez 30 minut, do momentu aż wszystko będzie miękkie. Od czasu do czasu mieszając. Jeśli jest potrzeba podlej wodą.

W oddzielnym garnku ugotuj ryż i brokuła. Brokuła wcześniej można pokroić na mniejsze części, dzięki czemu łatwiej będzie udekorować nim gotowe danie.

Gotowe danie podawaj z cząstkami limonki i ziarenkami sezamu.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Ja tu tylko gotuje , Blogger