Wieprzowina w sosie słodko - kwaśnym
Dziś moją propozycją jest danie inspirowane kuchnią azjatycką.
Szybka chińszczyzna z łopatką wieprzową w sosie słodko kwaśnym to
przepis idealny na obiad, czy lunch do
pracy.
Można go przygotować również w wersji vege, zastępując mięso kostką wędzonego tofu.
Z mojej proporcji można uzyskać dwie porcje pięknie wyglądającego, a jeszcze lepiej smakującego dania.
Składniki:
400 g łopatki wieprzowej / 180 g wędzonego tofu
1 por
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
3 łyżki tao-tao słodko kwaśnego
0,5 limonki
1 szklanka wody
woreczek ryżu
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
2 małe marchewki
1 łyżeczka sezamu
0,5 brokuła
0,5 małej żółtej papryki
Przygotowanie:
W małej miseczce wymieszaj sos sojowo-grzybowy, dodaj sól, pieprz, sos tao-tao i pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową, lub jeśli jesteś Vege to kostkę tofu. Odstaw do lodówki na 20 minut.
Por pokrój na w drobne krążki.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Całość zeszklij na złoto na rozgrzanej patelni.
Marchewkę zetrzyj na jarzynowej tartce i dodaj do pora.
Dodaj odrobinę wody, by całość nie przypiekła się, a delikatnie dusiła się na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodaj mięso, lub tofu i pokrojoną w drobne paski paprykę.
Patelnie przykryj i całość duś dalej przez 30 minut, do momentu aż wszystko będzie miękkie. Od czasu do czasu mieszając. Jeśli jest potrzeba podlej wodą.
W oddzielnym garnku ugotuj ryż i brokuła. Brokuła wcześniej można pokroić na mniejsze części, dzięki czemu łatwiej będzie udekorować nim gotowe danie.
Gotowe danie podawaj z cząstkami limonki i ziarenkami sezamu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz