Tort z Nutellą
TORT Z NUTELLA to lekkie ciasto na bazie orzechów włoskich, czekoladowo-orzechowego kremu z nutellą i słodkich mandarynek.
W cieście nie ma mąki i masła, dzięki temu całość jest delikatna i ma niewiele kalorii.
No może poza kremem, ale to pyszne kalorię, więc dla odrobiny przyjemność warto spróbować ;)
Składniki:
250 g orzechów włoskich
3 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 jajek
0,5 szklanki cukru
sok z cytryny
puszka mandarynek
50 ml spirytusu
mały słoik nutelli
3/4 miękkiej kostki masła
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy góra/dół do temperatury 180 stopni
Tortownice o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy olejem (idealnie sprawdza się aerozolu)
Orzechy za pomocą blendera mielimy na mąkę. Najlepiej zrobić to dzieląc obrane i oczyszczone orzechy na kilka części, mielić i przesypywać do miski.
Do tak przygotowanej mąki dodajemy bułkę tartą i proszek do pieczenia.
W dwóch oddzielnych miskach dodajemy na przemian, białka i żółtka.
Białka można schłodzić w lodówce, by lepiej się ubiły.
Do miski z żółtkami dodajemy cukier, orzechy i sok z cytryny, mieszamy za pomocą miksera kilka minut, do uzyskania gładkiej masy.
Schłodzone białka ubijamy sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodajemy stopniowo do masy orzechowej, delikatnie mieszając aż składniki się połączą.
Przekładamy ciasto na tortownice i pieczemy ok 45 minut.
Krem:
Nutellę ucieramy z masłem, dodajemy spirytus i delikatnie mieszamy
Po wystudzeniu ciasto dzielimy na pół, nasączamy sokiem z mandarynek smarujemy kremem i układamy owoce.
Na wierzchu powtarzamy czynność, dekorując boki zmielonymi orzechami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz