Paella z kurczakiem i krewetkami
Pogoda dziś nas rozpieszcza, więc i danie będzie słoneczne jak cudowna Hiszpania.Paella - to wspaniałe danie, które można przygotowywać z różnymi dodatkami – tym razem
w wersji z kurczakiem i krewetki.Mam nadzieję, że będziecie pod takim samym wrażeniem jak ja :D
Składniki:
3 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 żółta papryka
200 g piersi kurczaka
1/3 szklanki białego wina
1/2 łyżeczki papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)
250 ml przecieru pomidorowego
300 g ryżu do risotto
800 ml bulionu drobiowego + szczypta szafranu
200 g krewetek (rozmrożonych, oczyszczonych)
do podania: drobno posiekane listki z pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Na dużej patelni (śr. ok. 26 cm) rozgrzać 2 łyżki oliwy.
Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją.
Dodać starty czosnek i pokrojoną w kosteczkę paprykę.
Smażyć mieszając przez około 3 minuty.
Przesunąć warzywa na brzeg patelni, w wolne miejsce wlać pozostałą łyżkę oliwy,
dodać pokrojonego w kosteczkę kurczaka i obsmażyć.
Wymieszać składniki na patelni i doprawić je solą.
Dodać paprykę w proszku, wlać wino, wymieszać i gotować na dużym ogniu aż wino wyparuje.
Dodać przecier pomidorowy a po chwili wsypać ryż
i mieszając smażyć 2 minuty.
Wlać zagotowany z szafranem bulion.
Zagotować na dużym ogniu, następnie gotować bez mieszania przez 8 minut.
Wyłożyć na wierzch krewetki, zmniejszyć ogień,
zawinąć patelnię folią aluminiową i gotować 6 minut.
Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem
jeszcze przez 2 minuty.
Przepis dostępny również w formie druku:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz