Souvlaki - smak Grecji ukryty w picie

Każdy z nas zna kebab. Jest smaczny, łatwo dostępny i tani. Sama nie raz nie mając czasu kupowałam, jednak po ostatnich wakacjach w Atenach moje podejście do 'naszych' kebabów zdecydowanie się zmieniło. 
Grecki kebab to przede wszystkim przyprawy, aromat i smak który uzależnia - dosłownie ;)

Ateny same w sobie zachwycają roślinnością, na ulicach rosną pomarańcze, oliwki, czy nawet liście laurowe. Grecy kochają rośliny i koty, z którymi są bardzo zaprzyjaźnieni i dbają o nie z wielkim sercem. Jednak nie tylko dla kotów są przyjaźni i otwarci. Spędzając tam ostanie dwa tygodnie spotkałam bardzo miłych, serdecznych i uśmiechniętych ludzi. Grecy pomimo kryzysu są radośni i uśmiechnięci. Większość starszych mężczyzn siedzi, rozmawia i śmieje się w kawiarniach, pijąc kawę, piwo, lub zajadają pity. Małe sklepy z tą potrawą dostępne są na każdym kroku, a  im większa kolejka tym większa szansa, że znajdziemy coś wyjątkowego. Chociaż nawet tam gdzie kolejka jest mała, jedzenie jest wyśmienite.

Głównym składnikiem pity greckiej są souvlaki (szaszłyki z mięsa wieprzowego, pieczone na ruszcie) przyprawione i marynowane przez całą noc w specjalnej marynacie, na którą przepis poniżej.
Do gorącej pity dodawane są świeże pomidory, souvlaki, frytki, czerwona cebula i  oczywiście na koniec gęsty, kremowy sos tzatziki. Całość idealnie się komponuję, tworząc wyjątkowy smak.



Przygotowanie greckiej pity z souvlakami 

Pita 

8 sztuk średnicy 20cm

400g mąki pszennej typ 550-650 + zapas
8g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru (5g)
1 łyżeczka soli (5g)
1 łyżka oliwy z oliwek
150ml ciepłej wody
120ml ciepłego mleka

Do misy miksera wlewamy mleko i wodę – powinny być ciepłe, o temperaturze około 40⁰C. Wsypujemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli, dodajemy suszone drożdże, łyżkę oliwy i połowę odważonej mąki. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Dopiero wtedy, gdy płyny wchłoną mąkę wsypaną do miski dodajemy pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto dalej przez 7-8 minut. Gotowe ciasto powinno być miękkie, sprężyste, lekko tylko lepkie ale nie klejące – jeśli potrzeba, dodajcie więcej mąki, łyżkę lub dwie, ale nie przesadźcie z jej ilością, bo ciasto wyjdzie za sztywne.

Wyrobione ciasto formujemy w ciasną kulę i przekładamy do wysmarowanej odrobiną oliwy miski. Miskę przykrywamy, no do końca szczelnie, a ciasto zostawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość i mocno napuchnie.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych porcji (przyda się waga!) i formujemy placki.

Placki przykrywamy bawełnianą ścierką i dajemy im 15 minut na odpoczynek i napuszenie – zrelaksują się pasma glutenu, ciasto zmięknie, będzie elastyczne i da się łatwo formować. 

Na średnim ogniu mocno rozgrzewamy patelnię z grubym dnem, która nadaje się do smażenia bez dodatku tłuszczu (ceramiczną, teflonową, żeliwną). Na bardzo gorącą patelnię wykładamy rozwałkowany placek i pieczemy przez 2,5-3 minuty na jednej stronie, po czym przekładamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze 1,5-2 minuty. Zdejmujemy upieczony placek na talerz, przykrywamy bawełnianą ścierką, wałkujemy i pieczemy kolejny. Gorące placki układamy jeden na drugim i od razu nakrywamy ścierką – dzięki temu zostaną miękkie.



TZATZIKI

SKŁADNIKI - 2 PORCJE
200 g ogórków
400 g jogurtu greckiego
ok. 1/2 ząbka czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka oliwy extra vergine
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanych listków mięty
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
2 czarne oliwki

Ogórki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Wymieszać z jogurtem greckim i drobno startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem (ilość do smaku). 
Doprawić solą i pieprzem.
dodać: szczypiorek, miętę oraz dodać ocet lub sok z cytryny.
Wymieszać, przełożyć do czystej miseczki, polać oliwą i udekorować odłożoną zieleniną.



Sovulaki

1 Polędwica wieprzowa
2 łyżki oleju
skórka otarta z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 papryki ostrej
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz

Polędwice kroimy w cienkie paski. 
W misce mieszamy olej, skórkę z cytryny, sok z cytryny i przyprawy. 
Dokładamy polędwice, dokładnie mieszamy, odstawiamy na minimum 8h/noc do lodówki

Nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut lub smażymy na patelni grillowej



Kiedy wszystkie składniki są przygotowane do pity nakładamy Sovulaki, pomidory pokrojone w plasterki, czerwoną cebule w piórka, upieczone wcześniej kilka frytek, a na koniec dodajemy sos. Pitę składamy i owijamy ręcznikiem papierowym.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Ja tu tylko gotuje , Blogger