Falafel z ciecierzycy

Próbuje sobie przypomnieć gdzie pierwszy raz próbowałam Falafel i chyba było to w restauracji Sphinx. Podany w formie burgera z aromatyczna sałatą, pomidorami i przepyszną surówką.
Od tego czasu jest to jednak z moich ulubieńców w tej restauracji, zaraz po stekach, które są BOSKIE, ale o nich innym razem.
Do rzeczy więc ;)




Składniki: 

200 g  suchej ciecierzycy 
1 cebula (drobno pokrojona)
2 łyżki świeżej kolendry (drobno posiekana)
2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
1 ząbek (przeciśnięty przez praskę)
panier z ciecierzycy
sól, pieprz, 
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ciecierzyce moczymy przez noc (12h)  – umieszczamy ciecierzycę w misce i zalewamy odpowiednią ilością wody – co najmniej 5 cm powyżej. Odstawiamy.
Po upływie odpowiedniego czasu dodajemy cebulę, pietruszkę, kolendrę, sól, pieprz, czosnek.
Wszystko blendujemy na gładką masę. 
Z masy formujemy kulki, które obtaczamy w panierze z ciecierzycy.
Rozgrzewamy olej  i smażymy  falafele. Powinny nabrać brązowego koloru. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Ja tu tylko gotuje , Blogger