Wegańskie Brownie
Jeśli jesteś łasuchem i uwielbiasz ciasta tak jak ja, to polecam dziś szybkie i mega smaczne Brownie. Ciemne ciasta to moja totalna słabość, a kiedy znajduje w nim kawałki czekolady to już nic więcej do szczęścia nie potrzeba.
Próbowałam już tradycyjnego Brownie, z fasoli, a teraz przyszedł czas na Brownie wegańskie. Lubie poznawać nowe smaki i sposoby przygotowywania potraw i deserów, dlatego też postanowiłam przetestować ten przepis.
Do weekendowej kawy będzie idealne, musicie zrobić koniecznie i dać znać w komentarzu jak wyszło! :)
Składniki: (forma 20x20cm)
2 tabliczki gorzkiej czekolady
¾ szklanki oleju kokosowego, dowolnego
¼ szklanki mocnej kawy
1 szklanka aquafaby
¾ szklanki cukru
1 ¼ szklanki mąki pszennej (ja użyłam bezglutenowej)
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki orzechów laskowych
3 kostki czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Czekoladę posiekać i dodać do małego rondelka razem z olejem kokosowym oraz kawą, podgrzewać na niedużym ogniu co jakiś czas mieszając aż do momentu, kiedy czekolada się rozpuści.
W wysokim naczyniu ręcznego blendera zmiksować aquafabę, cukier oraz wanilię. Następnie do spienionego płynu wlać rozpuszczoną czekoladę i ponownie zblendować na gładką masę.
W dużej misce wymieszać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia.
Stopniowo wlewać czekoladową masę, cały czas mieszając silikonową szpatułką lub łyżką.
Na koniec orzechy niedokładnie posiekać, a czekoladę połamać na kawałki. Orzechy dodać do ciasta i ponownie krótko wymieszać, a całość przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta położyć połamaną czekoladę, wsunąć do piekarnika i piec przez
20 – 25 minut. Ostudzić i kroić na małe porcje.
Przepis dostępny również w formie druku:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz