Pasztet warzywny z kaszą jaglaną
Kto powiedział, że kuchnia wegetariańska musi być nudna i bez smaku.
Wręcz przeciwnie, potrawy te są smaczne i pełnowartościowe.
Dziś chce podzielić się z Wami przepisem na pasztet warzywny z kaszą jaglaną.
Idealny jako dodatek do chleba jak również do kolacji, podany na ciepło.
Składniki:
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka orzechów laskowych
100 ml oleju
2 marchewki
2 pietruszki
1 por (biała część)
2 laski selera naciowego
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki sosu sojowego
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 łyżeczka majeranku
natka pietruszki
0,5 łyżeczki lubczyku
0,5 łyżeczki tymianku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać olej.
Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki.
W tym czasie marchewki oraz pietruszki obrać i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w cienką kostkę, a czosnek posiekać.
Kiedy pory będą zeszklone, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe,
dodać przygotowane warzywa, posiekany czosnek i dusić na małym ogniu
przez około 10 – 15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski.
Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić
wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem.
Piec przez 30 – 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Wyjąć, studzić, rano pokroić.
Post bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz