Ciasto Salceson - placek amerykański

Placek amerykański, to kakaowe ciasto z jabłkami.   
Pyszne, wilgotne, bardzo puszyste ciasto, które jest bardzo łatwe do wykonania, szybko się robi i zawsze się udaje. 


Składniki:
Ciasto:
5 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sodki
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki kakao
1 szklanka oleju
4 jabłka
Dodatkowo dodaje 1/2 szklanki wiśni z wiśniówki

Polewa czekoladowa:
2 łyżki kakao
1/3 kostki margaryny
3 łyżki wody
6 łyżek cukru

Wykonanie:
Jabłka należy umyć, obrać i pokroić w kostkę średniej wielkości. Skropić cytryną i odstawić.
Jaja ucieramy z cukrem do uzyskania gładkiej, jasnej konsystencji. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy ok. 3 minut.
Do masy dodajemy wcześniej przygotowane jabłka i lekko mieszamy lub miksujemy do połączenia się składników.

Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 28x40 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 55 minut.

Kiedy ciasto wystygnie robimy polewę.
Do gotującej się wody na małym ogniu dodajemy masło, kiedy się roztopi dodajemy pozostałe składniki i gotujemy ok 3 minut ciągle mieszając.
Do ostudzonej polewy można dodać 2 łyżki spirytusu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Ja tu tylko gotuje , Blogger