Drugie śniadanie mistrzów

Jeśli w porze drugiego śniadania wybierasz niezdrowe produkty, jedzone w biegu, czas to zmienić!
Poniżej znajdziesz 3 zestawy idealne na drugi posiłek do szkoły, pracy czy uczelnie.

Drugie śniadanie to również bardzo ważny posiłek, który powinien pokryć 10-15% naszego całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Dostarczyć nam energię do pracy i nauki.



Lunch Box 1.
Placki owsiane z żurawiną

Składniki:
40 g otrębów owsianych
10 g otrębów pszennych
1 jajko
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka płatków migdałowych
cynamon do smaku

Przygotowanie:
Otręby zalej odrobiną gorącej wody i odstaw na kilka minut lub na noc.
Dodaj jajko, cynamon, żurawinę i płatki, dobrze wymieszaj.
Smaż na niewielkiej ilości oleju na patelni teflonowej.

Podawaj z jogurtem naturalnym i dżemem.
Jeśli lubisz soki, w domu przygotuj świeży sok z owoców lub warzyw.
Są dużo smaczniejsze, a przede wszystkim zdrowsze.

Lunch Box 2.
Budyń jaglany z jabłkiem

Składniki:
60 g suchej kaszy jaglanej
szklanka mleka
1 średnie jabłko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka orzechów

Przygotowanie:
Kaszę przelej wrzątkiem, by pozbawić ją goryczki, następnie zalej mlekiem i gotuj, aż wchłonie niemal cały płyn.
Jabłko pokrój w kostkę lub zetrzyj na tartce z grubymi oczkami.
Dodaj do kaszy wraz z cynamonem.
Gotuj parę minut, a następnie zmiksuj blenderem na gładką masę.
Budyń podawaj z ulubionymi orzechami.

Lunch Box 3.
Kanapka z suszonymi pomidorami i rukolą

Składniki:
2 kromki pełnoziarnistego chleba
pół kulki mozzarella
2 suszone pomidory 
kilka listków rukoli
pieprz

Przygotowanie:
Mozzarelle pokrój w plasterki i ułóż na chlebie.
Pomidory pokrój na paseczki i ułóż na kanapce. 
Dodaj kilka listków rukoli, dopraw odrobiną pieprzu.

Lubisz słodki dodatek do pracy? 
Przygotuj w domu 
Daktylowe kulki mocy!

Składniki:
3/4 szklanki suszonych daktyli
1/2 szklanki orzechów
1/2 wiórków kokosowych
1 łyżka kakao
1 łyżka miodu

Przygotowanie:
Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw na kwadrans.
Orzechy i wiórki zmiksuj w blenderze, dodaj odsączone daktyle, kakao i miód. Ponownie zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
Uformuj kulki z masy, obtocz w wiórkach lub sezamie. 
Przechowuj w lodówce.


Post bierze udział w akcji:

1 komentarz:

  1. Budyń zdecydowanie do mnie przemawia! :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Ja tu tylko gotuje , Blogger