Mini serniczki o smaku pomarańczy
Lekki, delikatny i orzeźwiający deser z soku pomarańczowego i jogurtu greckiego.
Piankowy i puszysty. Łatwy do przygotowania. Bardzo ładnie prezentuje się szczególnie, jeśli wybierzemy różne smaki soków.
Ja do przygotowania deseru użyłam świeżych pomarańczy zamiast soku.
Można również zamiast pomarańczowego użyć inny smak, w zależności jaki lubimy.
Ciekawą opcją, jednak czasochłonną jest przygotowanie kolorowej wersji.
Wtedy należy przygotować 3 smaki soków, np jabłkowy, pomarańczowy i z czarnej porzeczki.
Każdy smak przygotować z 1/3 porcji, pamiętając by każda warstwa stężała w lodówce.
Tyle słowami wstępu, przejdźmy do działania!
Składniki: (wersja podstawowa)
1 szklanka (250 ml) soku pomarańczowego
2 łyżki żelatyny
200 ml jogurtu greckiego
dowolne owoce jagodowe do dekoracji
Wykonanie:
Sok zagrzej w garnuszku, rozpuść żelatynę.
Zmiksuj na białą piankę (ok 5 minut), dodaj jogurt i zmiksuj ponownie.
Przelej do foremek i udekoruj owocami.
Wstaw do lodówki, aż deser stężeje (ok 1,5 godziny)
Składniki: (wersja z świeżym sokiem)
0,5 kg świeżych, umytych i obranych pomarańczy
2 łyżki żelatyny
200 ml jogurtu greckiego
dowolne owoce jagodowe do dekoracji
Wykonanie:
Z pomarańczy wyciśnij sok, odmierz 1 szklankę (250 ml) i przelej do garnuszka
Sok zagrzej i rozpuść żelatynę w nim żelatynę.
Zmiksuj na białą piankę (ok 5 minut), dodaj jogurt i zmiksuj ponownie.
Przelej do foremek i udekoruj owocami.
Wstaw do lodówki, aż deser stężeje (ok 1,5 godziny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz