GNOCCHI ZIEMNIACZANE
Jeśli miałabym zdecydować czy mam jeść do końca życia makaron, ryż czy ziemniaki, to zdecydowanie byłby to makaron. Szybki w przygotowaniu, idealny do wszelakich sosów, pesto, czy nawet na słodko z serem i cynamonem.
Kiedy się tak zastanowię, to kuchnia śródziemnomorska, poza oczywiście naszą tradycyjną jest najbliższa moim kubkom smakowym. Zaczynając od pizzy, przez makarony, paelle, aż do owoców morza.
W zeszłym roku kiedy to można było cieszyć się siedzeniem w ogródkach, smakować potrawy w restauracjach, poznałam gnocchi. Pyszne kluseczki, bardzo podobne przygotowaniem do naszych kopytek. Podobnie jak makarony można podawać z rozmaitymi sosami, pesto, warzywami lub serami. Idealnie smakują odgrzewane na patelni, podawane z parmezanem, pesto i świeżą bazylią.
SKŁADNIKI : (6 porcji)
1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki umyć, lekko naciąć i ugotować w mundurkach aż będą miękkie.
Następnie odcedzić i przestudzić. Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski dodając pozostałe składniki.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy wałek.
Odcinamy lub odrywam kawałki ciasta wielkości opuszki palca. Widelcem odwracam ciasto, przykładam do widelca i dociskam kciukiem lekko rolując. Dzięki temu powstanie charakterystyczny wzór.
Gnocchi wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 2 minuty od wypłynięcia.
Jeśli chcemy by nasze gnocchi było urozmaicone możemy do ciasta dodać zioła lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. To nada wyrazistego smaku, oraz ciekawego wyglądu naszej potrawy ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz