Szakszuka (shakshuka)
Macie ochotę na jajecznice, ale nie macie pomysłu jak ją przygotować?
Polecam Szakszukę, czyli jajecznica z pomidorami i odrobiną egzotycznych przypraw.
Dla mnie to idealna propozycja na sycącą kolację, sprawdźcie sami!
SKŁADNIKI:
– 3 pomidory
– 3 jajka
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka ostrej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka oliwy
– sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Na oliwie lekko podsmaż posiekany drobno czosnek, dorzuć pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko powinno się dusić ok 5 minut aż pomidory będą miękkie.
Jeśli pomidory miały w sobie mało soku podlej całość odrobiną wodą, aby na patelni było nieco sosu. Następnie dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko na małym ogniu.
Stwórz po jednym wgłębieniu w sosie, a następie wbijaj w nie po 1 jajku.
Całość dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i zapiekaj wszystko o 5 minut.
Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz