Placki bananowe z płatkami owsianymi
Leniwe słoneczne poranki to doskonały czas na przygotowanie pysznego śniadania.
Możemy je przygotować dla siebie lub bliskich, zwłaszcza kiedy domownicy uwielbiają tzw. amerykańskie pancakes. Jednak chcemy dbać o naszych bliskich i dlatego posiłki jakie przygotowujemy muszą być nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.
Dzisiejsze bananowe placki są bardzo proste w przygotowaniu, ponieważ do ich przygotowania potrzebne są tylko 3 składniki: banany, płatki owsiane i jajka.
Zanim jednak przejdziemy do przepisu chciałabym zwrócić uwagę, że warto wybierać płatki owsiane górskie, ponieważ są tanie i łatwo dostępne, a jednocześnie bardzo uniwersalne, nadają się zarówno na owsiankę, ale i do wypieków, ciastek i muffinów.
Czym różnią się płatki owsiane zwykłe od górskich, czy błyskawicznych?
W zasadzie tylko stopniem przetworzenia, czyli pokrojenia. Wartości odżywcze wszystkich trzech są zbliżone. Zwykłe są otrzymane z całego ziarna, a błyskawiczne są najdrobniejsze.
Składniki (9 placków)
3 jajka
ok. 2 dojrzałe banany (200g bez skóry)
½ szklanki płatków owsianych (70g)
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować ręcznym blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy.
Odstawić na ok. 5-10 min., po czym miksować jeszcze chwilę.
Smażyć z każdej strony kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni, jednak na małym ogniu.
Podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami serkiem i syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz