Budyń zbożowy jaglany
skrobia ziemniaczana
14% kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
1,4% czekolada w proszku (kakao w proszku, cukier, dekstroza)
aromaty naturalne
sól
Będą jednak w domu możemy wykonać taki budyń samemu.
Składniki do przygotowania deseru:
1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki mleka (wybieramy takie jakie najbardziej lubimy)
1 łyżka miodu
opcjonalnie: możemy dodać ulubione owoce, masło orzechowe, lub syrop z malin (pamiętacie ten sam budyniu z syropem u babci? )
Wykonanie:
Kaszę jaglaną dokładnie opłukać na sicie w ciepłej wodzie, następnie włożyć do rondelka i zalać 1 szklanką mleka.
Gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy, ok. 15 minut.
Miękką kaszę blender-ujemy, dodajemy resztę mleka .
Zmiksować blenderem na idealnie gładką masę i przełożyć do salaterek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz