Budyń zbożowy jaglany

Kto nie uwielbia słodyczy proszony jest o opuszczenie strony! 
Oczywiście żartuję, zostańcie i poznajecie przepis jakim chce dziś się podzielić. Do jego stworzenia  zainspirował mnie budyń znanej marki produktów z torebki. Zawsze staram się wybierać produkty "czyste" tzw. bez cukru, mąki i ulepszaczy, a skład tego produktu
poza czekoladą w proszku uważam, za naprawdę dobry, zobaczcie sami:
50% mąka jaglana prażona

skrobia ziemniaczana

14% kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

1,4% czekolada w proszku (kakao w proszku, cukier, dekstroza)

aromaty naturalne

sól


Będą jednak w domu możemy wykonać taki budyń samemu. 



Składniki do przygotowania deseru:

1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej

1 i 1/2 szklanki mleka (wybieramy takie jakie najbardziej lubimy)

1 łyżka miodu

opcjonalnie: możemy dodać ulubione owoce, masło orzechowe, lub syrop z malin (pamiętacie ten sam budyniu z syropem u babci? )


Wykonanie: 

Kaszę jaglaną dokładnie opłukać na sicie w ciepłej wodzie, następnie włożyć do rondelka i zalać 1 szklanką mleka. 

Gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy, ok. 15 minut.

Miękką kaszę blender-ujemy, dodajemy resztę mleka .  

Zmiksować  blenderem na idealnie gładką masę i przełożyć do salaterek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Ja tu tylko gotuje , Blogger