Bułki drożdżowe
Szybkie, smaczne, a przede wszystkim domowe bułeczki drożdżowe. Idealne na śniadanie dla całej rodziny. Dodatkowym atutem w obecnych czasach jest, że bułeczki nie starzeją się jak normalny chleb, więc nie musimy wychodzić codziennie po świeże pieczywo ;)
SKŁADNIKI:
0,5 kg mąki tortowej
50 g drożdży
1 jajko
0,5 kostki masła
250 ml mleka (ciepłego)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki nasion chia
WYKONANIE:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i zalać 1 łyżką mleka.
Dodać troszeczkę mąki i wymieszać. Odstawić.
Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę mleka, mąki, 1 łyżkę cukru i jajko. Dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać dalej aż składniki dobrze się połączą (można do tego celu użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego).
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, dodać nasiona chia i zagnieść, pokroić na porcje i nadać kształt bułeczkom. Powinno wyjść ok 15 bułeczek. Można posmarować białkiem i posypać nasionami lub sezamem.
Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz