Pizza

Dziś chce się z Wami podzielić przepisem na łatwą, pyszną, a przede wszystkim domową pizze.
Podane składniki są na naprawdę dużą pizze. Ja robię zazwyczaj z połowy składników (dla 3 osób) 


SKŁADNIKI
(ciasto)
oliwa z oliwek: 6 łyżek
woda: 190 ml
drożdże: 30 g
mąka pszenna, przesiana + odrobina mąki do rozwałkowania ciasta: 350 g

SKŁADNIKI 
(pozostałe)
pomidorki koktajlowe: 5 szt.
salami: 50 g
rukola do dekoracji
czarne oliwki: 10 szt.
ser żółty gouda, starty na tarce o małych oczkach: 100 g
pieprz:  szczypta
sól:  szczypta

PRZYGOTOWANIE:
(ciasto)
 Delikatnie podgrzewamy 190 ml wody. 
Do czystej miski wrzucamy pokruszone drożdże.
 Drożdże zalewamy ciepłą wodą (woda nie może być za gorąca, w innym wypadku sparzymy drożdże). Całość dokładnie mieszamy widelcem.

Do miksera wrzucamy wcześniej przesianą mąkę pszenną. Dodajemy szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zaczynamy miksować, stopniowo dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie. Ciasto wyrabiamy przez mniej więcej 3-4 minuty aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Po tym czasie dobrze jest zagnieść ciasto ręcznie. Jeśli klei się do rąk dodać odrobinę mąki i zagniatać, aż nie będzie przyklejać się do dłoni.
 Wkładamy ciasto w formie kuli  do suchej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 45 minut do 1 godziny do wyrośnięcia.


Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat wcześniej posypany odrobiną mąki. Wałkujemy ciasto za pomocą wałka obtoczonego w mące. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę (ja używam formy do tarty) posmarowanej oliwą.

Na brzegach ciasta układamy słupki sera i zawijamy brzeg. Środek ciasta pokrywamy sosem pomidorowym i rozkładamy wcześniej przygotowane składniki:
plasterki sera żółtego
plasterki pomidora, 
oliwki pokrojone w talarki, 
 salami i resztę sera gouda.

Całość posypujemy szczyptą bazylii. 
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (góra-dół) na mniej więcej 20-30 minut.  
Na gotową pizze układamy  rukolę według uznania.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Ja tu tylko gotuje , Blogger