Pizza
Dziś chce się z Wami podzielić przepisem na łatwą, pyszną, a przede wszystkim domową pizze.
Podane składniki są na naprawdę dużą pizze. Ja robię zazwyczaj z połowy składników (dla 3 osób)
SKŁADNIKI
(ciasto)
oliwa z oliwek: 6 łyżek
woda: 190 ml
drożdże: 30 g
mąka pszenna, przesiana + odrobina mąki do rozwałkowania ciasta: 350 g
SKŁADNIKI
(pozostałe)
pomidorki koktajlowe: 5 szt.
salami: 50 g
rukola do dekoracji
czarne oliwki: 10 szt.
ser żółty gouda, starty na tarce o małych oczkach: 100 g
pieprz: szczypta
sól: szczypta
PRZYGOTOWANIE:
(ciasto)
Delikatnie podgrzewamy 190 ml wody.
Do czystej miski wrzucamy pokruszone drożdże.
Drożdże zalewamy ciepłą wodą (woda nie może być za gorąca, w innym wypadku sparzymy drożdże). Całość dokładnie mieszamy widelcem.
Do miksera wrzucamy wcześniej przesianą mąkę pszenną. Dodajemy szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zaczynamy miksować, stopniowo dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie. Ciasto wyrabiamy przez mniej więcej 3-4 minuty aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Po tym czasie dobrze jest zagnieść ciasto ręcznie. Jeśli klei się do rąk dodać odrobinę mąki i zagniatać, aż nie będzie przyklejać się do dłoni.
Wkładamy ciasto w formie kuli do suchej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 45 minut do 1 godziny do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat wcześniej posypany odrobiną mąki. Wałkujemy ciasto za pomocą wałka obtoczonego w mące. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę (ja używam formy do tarty) posmarowanej oliwą.
Na brzegach ciasta układamy słupki sera i zawijamy brzeg. Środek ciasta pokrywamy sosem pomidorowym i rozkładamy wcześniej przygotowane składniki:
plasterki sera żółtego
plasterki pomidora,
oliwki pokrojone w talarki,
salami i resztę sera gouda.
Całość posypujemy szczyptą bazylii.
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (góra-dół) na mniej więcej 20-30 minut.
Na gotową pizze układamy rukolę według uznania.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz