Kulki mocy - bez cukru

Ostatnimi czasy spożycie cukru bardzo wzrosło, często jednak nie jesteśmy świadomi tego w jak wielu produktach jest on ukryty. Jako osoba dbająca i starająca się przestrzegać zasad zdrowego żywienia, zawsze czytam składy, oraz analizuję zawartość węglowodanów w danym produkcie.
Czy wiesz, że w Nutelli jest np. 57g cukru na 100g produktu?

Warto zapamiętać, że łyżeczka to 5g, więc przy następnych zakupach łatwo będzie policzyć ile cukru jest w danym produkcie.
Ważne jest również na którym miejscu w składzie jest cukier, najlepiej jeśli nie ma go wcale, lub jest na ostatnich pozycjach.
Bądźmy jednak ludźmi i nie pozwólmy się zwariować. Wszystko jest dla ludzi, tylko w odpowiednich proporcjach. Dlatego jeśli lubisz czasami coś słodkiego, ale dbasz o formę i zdrowie, spróbuj kulek mocy, które przygotowane są z naturalnych składników bez dodatku cukru.



Orzechowe:
szklanka płatków owsianych górskich
3 łyżki masła orzechowego
60 ml mleka owsianego
garść orzechów włoskich
suszone rodzynki
2 łyżki kakao

W misce wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
Schłódź w lodówce przez 15 minut.
Uformuj kulki i obtocz w kakao.


Marchewkowo - imbirowe:
1/2 szklanki słonecznika
szklanka płatków owsianych górskich
8 daktyli
3 starte marchewki
20 rodzynek
skórka z połowy pomarańczy
2 łyżki kurkumy
imbir - 3cm
sok z połowy pomarańczy
wiórki kokosowe

Składniki poza wiórkami wymieszaj w blenderze i zmiksuj.
Uformuj kulki i obtocz w wiórkach.


Pomarańczowe:
12 świeżych daktyli
sok z pomarańczy
3 łyżki kakao
łyżeczka startej pomarańczy
orzechy laskowe (zależne od ilości kulek)

Składniki poza orzechami połącz w jednolitą masę za pomocą blendera.
Schłodź w lodówce przez 30 minut.
Uformuj w niewielkie kulki, wypełniając każdą orzechem laskowym.
Przechowuj przekąskę w zamrażarce.



Przepis bierze udział w akcji:

2 komentarze:

  1. Pyszne propozycje :) Uwielbiam kulki daktylowe :) Dziękuję za dołączenie do akcji "Słodkie bez cukru". Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Ja tu tylko gotuje , Blogger