Cukier - cała prawda
Przeciętny Polak zjada rocznie aż 42
kg cukru! Czyli około 23 łyżeczek dziennie.
Składni ten jest ukryty w
wielu produktach, również tych „zdrowych”.
Cukier cieszy się takim powodzeniem,
ponieważ jest słodki, tani i powszechnie dostępny.
Dlaczego tak kochamy cukier?
Pierwszy
smak z jakim stykamy się po narodzinach, jest słodki smak mleka matki.
Dlatego
później ten smak kojarzy nam się z czymś przyjemnym.
Jednak jak
wszystko co przyjemne, cukier uzależnia!
Pobudza
przy tym syntezę serotoniny w mózgu, co sprawia, że czujemy się szczęśliwsi,
bardziej pobudzeni, jednak tylko na chwilę…
Ponadto
kształtuje on barwę wyrobów cukierniczych i teksturę potraw oraz zwiększa ich trwałość, co jest wykorzystywane
przez branżę spożywczą.
Dawka dozwolona.
Dzienne
spożycie cukru dla dzieci i dorosłych nie powinna przekraczać 10%
zapotrzebowania energetycznego.
W praktyce
oznacza to, że osoba o zapotrzebowaniu 2000 kcal powinna spożyć do 50 g cukru dziennie
(10 łyżeczek).
Wydaję się,
że to dosyć sporo, jednak kiedy weźmiemy pod uwagę to, że cukier jest WSZĘDZIE
i pod różną postacią (syrop glukozowo-fruktozowy, kukurydziany, sacharoza, karmel, cukier waniliowy, maltoza,
laktoza, a także słód jęczmienny, miód, melasa, itp.)
Nagle 10 łyżeczek jest
ilością bardzo szybka do osiągnięcia.
ZAWARTOŚĆ CUKRU W PRZYKŁADOWYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
(1 łyżeczka cukru = 5 g)
Produkt
|
Ilość (w gramach)
|
Ilość łyżeczek
|
Czekolada
gorzka – 4 kostki (24 g)
|
15
|
3
|
1 łyżka
kremu orzechowo–czekoladowego
|
16
|
3
|
6 łyżek
czekoladowych kulek śniadaniowych
|
8
|
1,5
|
15 g
dżemu wysokosłodzonego
|
9
|
2
|
Szklanka
napoju typu cola (250 ml)
|
27
|
5,5
|
Szklanka
jogurtu owocowego (250 ml)
|
37
|
7,5
|
Szklanka
napoju energetycznego (250 ml)
|
27
|
5,5
|
Szklanka
wody smakowej (250 ml)
|
14
|
3
|
Szklanka
napoju owocowego (250 ml)
|
17
|
3,5
|
Morela (1
sztuka)
|
3
|
0,5
|
Garść truskawek
(70 g)
|
5
|
1
|
Jabłko
(150 g)
|
22
|
4,5
|
Dlaczego tak się ograniczać?
Cukier to puste kalorie, które poza energią nie dostarczają nic do naszego organizmu.
Za to skutecznie zakwaszają organizm i są świetną pożywką dla grzybów i pasożytów.
Ponadto cukier przyczynia się do rozwoju próchnicy, nadwagi i otyłości.
Dodatkowo przyczynia się do szybszego starzenia się i zakłóca pracę układu odpornościowego. a u dzieci ma wpływ na rozwój ADHD.
To dlatego maluchy uzależnione od cukru na jego brak reagują złością, nieoczekiwanymi zmianami nastroju,a nawet agresją.
Naturalne substytuty cukru:
owoce (świeże i suszone)
miód (pamiętaj, że miód traci swoje wartości powyżej 40 stopni)
stewia
nierafinowany cukier trzcinowy lub buraczany
syrop z agawy
melasa
syrop klonowy
ewentualnie cukier z brzozy
Ciekawostki:
Cynamon, kardamon, wanilia, kakao naturalne - dodając je go potraw wydobędziemy z nich słodki smak bez dodatku cukru ani jego zamienników.
Ponadto cynamon wspomaga stabilizować poziom glukozy we krwi, a kakao zawiera mnóstwo magnezu.
Domowy syrop daktylowy - 50 g daktyli bez pestek zalewamy wrzątkiem (100 ml) i odstawiamy na parę godzin. Następnie miksujemy i gotowe.
Post powstał w oparciu o artykuł Cała prawda o cukrze z gazetki Naturalnie to Auchan nr 2/2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz