Tort bezowy z Aquafaby
Słodka, delikatna z dodatkiem leśnych owoców i lekkiego kremu ... Brzmi obłędnie i słodko, ale jeśli dbasz o formę to ten przepis możesz dodać do listy małych grzeszków.
Przygotowana na podstawię wody z ciecierzycy (tak tak, to jest możliwe ), przełożona kremem z tofu i owocami leśnymi, dzięki którym słodki smak bezy i kremu zostanie przełamany.
A więc do pracy ;)
Składniki:
200 ml aquafaby (woda po ciecierzycy w słoiku)
250 g cukru pudru
łyżka octu jabłkowego
skórka z umytej połówki pomarańczy
Krem:
200g tofu
2 tabliczki czekolady białej
2 łyżki miodu
150 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskany)
50 ml likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
Wodę z ciecierzycy przelać do miski i ubijać mikserem do momentu uzyskania pienistej konsystencji. W trakcie miksowania wsypać cukier puder. Gdy masa będzie gęsta dodać ocet jabłkowy oraz skórkę z pomarańczy, delikatnie wymieszać.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia (jeśli potrzebujesz odrysuj dwa okręgi) uformuj dwa symetryczne koła z wcześniej przygotowanej masy.
Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku do 140 stopni Celsjusza przez 60 minut.
Podczas pieczenia możesz przygotować krem.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przelej do miski i dodaj tofu, miód, sok z pomarańczy i likier. Miksuj do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.
Odstaw do lodówki na ok 30 minut.
Upieczoną bezę wystudź , przełóż kremem, udekoruj owocami.
Powtórz czynność na wierzchu bezy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz